Keek op de week

21 mrt 2025

Jan Nagtzaam

Politiek speeddaten

Misschien herkent u dit. Voorheen dacht ik dat gemeenten zich alleen bezighielden met geboorteaktes, parkeervergunningen en zout strooien bij vorst. Deze beperkte visie veranderde drastisch toen ik als fractieondersteuner onze partij leerde kennen. Gaandeweg kon ik mij verdiepen in lokale vraagstukken.

Afgelopen weken had ik het voorrecht om die kloof verder te kunnen dichten door deel te nemen aan een cursus Politiek Actief in de gemeente Voorne aan zee. Een vriendelijke medewerker van de griffie had mij geadviseerd om me tijdig aan te melden, want was de verwachting (en nu zonder de nare bijsmaak) vol is vol. Waar ik op had gerekend was kleinschaligheid, een mannetje of 13, want wie steekt nou zijn vrije tijd in gemeentepolitiek? Dat bleken er 31 te zijn; vanwege de belangstelling werd zelfs een tweede parallelle groep opgetuigd. Zo’n indrukwekkend aantal kun je interpreteren als een uiting van grote maatschappelijke betrokkenheid.  Links of rechtsom zijn deze mensen begaan met hun directe leefomgeving.

Van meet af aan heb ik het als een privilege beschouwd dat onze gemeente haar ingezetenen kosteloos een cursus aanbiedt met als doel hen warm te maken voor lokale politiek. Dat gevoel wordt nog versterkt door het contraire, vooral kille klimaat van de laatste maanden. Dagelijkse gaan de krantenkoppen over democratisch gekozen leiders die klakkeloos hun macht delen met het grootkapitaal, de vrije pers om zeep helpen en de oppositie een kopje kleiner maken. Onveilige plekken waar bot eigenbelang én de leugen regeren.

In de strak georganiseerde vijf cursusavonden werden we door inhoudsdeskundigen op een behoorlijk interactieve manier thuis gemaakt in ons Nederlands democratische systeem. Hoe zitten politiek en bestuur nou in elkaar, Europees en landelijk, provinciaal, en uiteraard op gemeenteniveau? Daarnaast kwamen de taken die de gemeente uitoefent aan de orde, en verder de rol en bevoegdheden van het gemeentebestuur, waarbij in het bijzonder gekeken werd naar de relatie tussen de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders. Hoe worden beslissingen genomen en wat zijn de hulpmiddelen die raadsleden kunnen gebruiken? Verder werd er aandacht besteed aan de financiën. Ten slotte werden op creatieve wijze speeddate sessies georganiseerd met de huidige gemeentelijke partijen. Nagenoeg alle clubs in ons versnipperde politieke landschap waren vertegenwoordigd.

Wat mij in het bijzonder trof was hoe een aantal van deze fractieleden worstelden met de omvang van de nieuw gefuseerde gemeente Voorne aan Zee. Met name de relatief kleine partijen, waarvan de wieg oorspronkelijk in een van de woonkernen stond, gaven aan veel moeite te hebben met de aard van de problematiek en vooral ook de omvang daarvan. Immers, het vertegenwoordigen van 33.752 huishoudens met gemiddeld 2,2 personen op een oppervlakte van ongeveer 19.000 hectare is extra uitdagend. Het vraagt een andere manier van denken en samenwerken. Hoe houd je bijvoorbeeld de relatie met onze burgers levendig en op welke manier behartig je hun belangen?

Het mooie van onze rood-groene club is dat ze zich al decennia hebben bekommerd om het wel en wee van mensen. Hierdoor heeft GL-PvdA wortels in elk deel van Voorne aan Zee, met hechte netwerken, met overal voelangels en -sprieten. De partij is niet ‘even’ opgericht als gevolg van een gemeentelijke herinrichting, gedreven door onzekerheid of kneuterige behoudzucht. Zorg voor mens én natuur zat en zit ons in de haarvaten.

Like en volg ons op social media:

© GroenLinks-PvdA 2024, webdesign door VDLX
Nieuws